Kartupeļu pankūkas

By | 11 septembris, 2018

Kraukšķīgas un garšīgas kartupeļu pankūkas ir iecienījuši gan lieli, gan mazi. Pat tie, kas saka, ka viņiem tās negaršo pa kluso apēd kādu pankūku, kamēr neviens neskatās, bet krējuma ūsas viņus nodod.

Kartupeļu pankūku recepte

Kartupeļus sarīvē uz smalkās rīves. Lieko šķidrumu nokāš. Veido neliela izmēra pankūkas. Cep uz sakarsētas pannas no abām pusēm. Ja vēlas uz 1 kg kartupeļu masu pievieno 2 – 3 olas (nav obligāti).

Noderīga informācija un atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem

Kādus kartupeļus vislabāk izmantot?

Vislabākās kartupeļu pankūkas izdosies, ja izmantosiet lielus, miltainus kartupeļus (tikai ne pavisam jaunos). Tie labāk turēsies kopā un būs mazāk sula. Ja nav miltaini kartupeļi var izmantot arī citus, bet nepārdzīvojiet, ja rezultāts nav 100% perfekts. Tā ir kartupeļu, nevis jūsu vaina.

Vai šķidrums jānospiež vai jāatstāj?

Sausāka masa labāk turēsies kopā nekā šķidra, tas ir fakts. Tajā pašā laikā pilnīgi visu šķidrumu nospiest nost nevajag. Atstājiet tikai tik, lai kartupeļu masa labi turētos kopā, bet lieko ielejiet citā bļodā. Ja gatavošanas laikā pēkšņi sapratīsiet, ka masa ir pārāk sausa, pielejiet klāt noglabāto kartupeļu sulu. Ir cilvēki, kas kartupeļu sulu dzer pret kunģa čūlu un aizcietējumiem. To var darīt, bet ar mēru. Nedzeriet vairāk par 50 g kartupeļu sulas vienā reizē.

Rīvet – lielas, mazas skaidiņas vai blenderēt?

Kartupeļu pankūku masu var pagatavot dažādi, bet Latvijā iecienītākā metode ir rīvēt kartupeļus uz smalkās rīves. Šādā veidā skaidiņas ir ļoti mazas un masa labi turas kopā. Ir cilvēki, kas rīvē uz lielās rīves. Skaidiņas tad ir lielas, izskatās eleganti, bet šādas kartupeļu pankūkas ir grūtāk izcept. Ja nepatīk rīvēt vai košļāt pankūku, tad kartupeļus var arī sablenderēt, bet ņemiet vērā, ka, blenderējot pārāk ilgi, kartupeļu masa var palikt par klīsteri.

Cik daudz kartupeļus vajag?

Jo vairāk ēdāju, jo vairāk kartupeļi nepieciešami. No 1 kg kartupeļu sanāk aptuveni 4 glāzes rīvētu kartupeļu. Šāds masas daudzums būs pietiekams, lai pabarotu 4 – 5 cilvēku ģimeni.

Kādēļ kartupeļi paliek melni?

Mizoti un arī rīvēti kartupeļi oksidējas un ātri paliek tumši. Kartupeļi no tā sliktāki nepaliek, bet skats nav sevišķi labs, tādēļ cepiet kartupeļu pankūkas uzreiz pēc rīvēšanas. Ja gribat oksidācijas procesu attālināt, pievienojiet kartupeļu masai nedaudz karstu pienu.

Vai nepieciešams pievienot olas?
Šis ir gaumes jautājums. Olas kalpo kā saistviela un, pievienojot olas, kartupeļu pankūkas vēl labāk turas kopā, bet tas nav obligāti. Ja rīvējat kartupeļus uz resnās rīves, tad iegūsiet matainās kartupeļu pankūkas (iecienītas Zviedrijā). Cepot šādas pankūkas, cepiet uz mazākas temperatūras un ilgāk, jo pretējā gadījumā skaidiņas paliks brūnas, bet nebūs vēl pietiekami izcepušās.
Ar ko ēst kartupeļu pankūkas?
Ar dakšu vai karoti. Ja nopietni, visgaršīgākās tās ir ar skābo krējumu un sāli, bet gardēžiem ir iespēja papildināt tās ar visdažādākajām piedevām. Rīgas kafejnīcās kartupeļu pankūkas tiek pasniegtas ar mazsālītu lasi vai brūklēņu ievārījumu. Eksperimentējiet un atklājiet savas garšas nianses.
Kā pareizi cept?
Pannai ir jābūt sakarsētai, eļļaii ļoti karstai. Kartupeļu pankūkas parasti cep lielā eļļas daudzumā, bet saprāta robežās. Ja pēc izcepšanas pankūkas ir par maz, pirms likšanas uz šķīvja nosusiniet tās no abām pusēm uz papīra dvieļa. Lai susināšana nebūtu jāatkārto nākamajā reizē izmantojiet nedaudz mazāk eļļu.
Soho novēl Jums labu apetīti. Lai izdodas.